Где је најбоље место за покретање блога? – Топ шест платформи (2020)

ВордПресс понуде


Желите да покренете свој блог, али нисте сигурни коју платформу да користите?

Када је у питању избор платформе за блог, имате пуно могућности. Али сваки од њих има различите предности и недостатке, тако да је најбоље место за покретање блога у 2020. и шире?

То је питање на које ћу покушати одговорити у овом посту.

Постављајући вам пет кључних питања о својим циљевима блогања и истичући предности и недостатке шест популарних платформи, овај ће вам чланак помоћи да одаберете ону која подржава оно што желите да постигнете и постави ваш блог за успех.

Пет питања која ће вам помоћи да одаберете право место за свој блог

Пре него што уђем у најбоље платформе за покретање блога, мислим да је важно да вам поставим неколико питања.

Видите, не постоји ниједно најбоље место за покретање блога. Уместо тога, желим да вам помогнем да пронађете најбоље место за започињање ‘вашег блога’.

На пример, ако желите да зарадите новац од свог блога, то би могло да вас гурне у једном правцу. Али ако желите једноставно место за почетак писања и повезивање са публиком, то би могло да вас гурне у друго.

Дакле, пре него што дођемо на различита места да направимо блог, размислите о овим питањима …

1. Да ли ценим једноставност или флексибилност?

Као опште правило, једноставност и флексибилност требало би да мислите на два краја спектра:

 • Ако желите више једноставности, често морате да жртвујете флексибилност.
 • Ако желите већу флексибилност, често морате жртвовати једноставност.

Сигурно постоје неке платформе које су боље од осталих у премошћивању јаза, али то опште правило важи за сваку платформу за блогање.

На пример, Медиум пружа апсолутно најједноставнији начин за покретање блога. Једноставно се пријавите за рачун и почнете писати. Не постоји поступак постављања који би могао да се пробије, тема коју изаберемо или било шта друго.

Једноставно се пријавите → почните писати. Свој први пост можете написати за неколико минута.

Али компромис те једноставности је то што је писање буквално све што можете учинити! Желите ли додати свој прилагођени образац за контакт на блог на медијуму? Не могу! Желите да на јединствени начин проширите своју листу билтена е-поште? Јок!

С друге стране, ВордПресс са хостом света чини свет вашом каменицом – можете водити свој блог у буквално било ком смеру, чак и додајући функцију е-трговине – али компромис је процес подешавања мало више укључен и ви сте одговорни за неко одржавање веб локација.

2. Да ли желим зарадити новац?

Ако желите (на крају) зарадити нешто новца од свог блога, то ће играти велику улогу у томе где бисте требали започети.

Неке платформе за блогање, као што су Медиум и ВордПресс.цом, ограничавају начин на који можете зарадити новац од свог вебсајта; други, као што је коришћење ВордПресс-а са хостом, омогућавају вам да уновчите свој блог колико год желите.

Ако вам је монетизација ваш циљ, вероватно ћете желети да избегнете платформе које додају своја ограничења.

3. Колико је важно власништво над садржајем / подацима?

Постоје два основна приступа хосту на вашем блогу и његовом садржају:

 • Софтвер са властитим хостом
 • Платформе са хостом

Са блог са властитим домаћинима, морате узети софтвер за блогање и инсталирати га на сопствени веб хостинг. Иако ово звучи застрашујуће, већина веб хостова заправо чине поступак врло једноставним – и за то вам није потребно никакво техничко знање.

Највеће предности блогова који су сами у власништву су:

 • у потпуности поседујете сав свој садржај и податке, јер се налазе на вашем серверу
 • имати тону флексибилности јер можете уредити све о свом блогу
 • можете уновчити вашу веб страницу како желите.

Са блог са домаћинима, ваш блог и његов садржај налазе се на туђим серверима. То има недостатака када је у питању власништво над подацима јер у ствари немате потпуну контролу над својим садржајем. Такође је мање флексибилан од блога који је домаћин.

Велика корист је, међутим, једноставност. Будући да је платформа блога хост на серверима ове услуге, обично се једноставно можете пријавити и започети писање. Нећете морати да бринете о подешавању и нећете морати да се бавите одржавањем.

�� Не мислим да свој садржај не посједујете помоћу хостираног алата. Само мислим да ваш садржај седи на туђим серверима, што значи да немате потпуну контролу над њим. На пример, услуга са хостом може да закључа ваш налог и одузме вам приступ, а понекад може бити тешко да извозите садржај са хостоване услуге.

4. Коју врсту садржаја ћу објављивати?

Постоје различити „стилови“ блогања и неки могу више одговарати једној платформи него другој.

На пример, да ли ћете објављивати кратке постове са углавном медијумом (слике, ГИФ-ови, видео снимци и слично)? Ако је тако, можете се уклопити на Тумблр.

С друге стране, ако желите да објавите дуже, промишљене комаде, можда ће вам бити боље да користите Медиум или своју платформу.

Такође бисте требали размотрити тему вашег садржаја ако ћете блогирати на било којим потенцијално осетљивим подручјима.

Иако је већина платформи за блогање прилично отворена са оним о чему можете писати, вероватно ћете желети да користите платформу са хостом ако ћете блогирати о неким темама које померају границе (нпр. Марихуана, теме за одрасле и тако даље на).

5. Шта је мој буџет?

Коначно, постоји ваш буџет. Можете пронаћи неке сјајне бесплатне платформе за блогање, али већина ће доћи са одређеним ограничењима.

Ако желите слободу и флексибилност блога који је домаћин, мораћете да платите за неко веб хостинг за покретање софтвера за блог на минималном нивоу..

Ово не мора бити претјерано скупо – потпуно је могуће водити блог испод 10 долара мјесечно. Али, у основи, не можете бесплатно водити блог са домаћинима.

Најбоља места за започињање блога у 2020. и шире

Ево шест платформи које ћу покрити:

 1. Самостални ВордПресс
 2. ВордПресс.цом
 3. Средња
 4. Вик
 5. Дух
 6. Тумблр

1. ВордПресс са хостом (ВордПресс.орг)

ВордПресс.орг почетна страница

ВордПресс са властитим домаћинима (АКА ВордПресс.орг) је најбоље место за покретање блога ако:

 • вредност флексибилност
 • желите да зарадите од свог блога
 • желите потпуно власништво / контролу над свим вашим садржајем и подацима
 • спремни су да плаћају најмање 5 до 10 УСД месечно за вођење блога.

По бројевима, ВордПресс је далеко најпопуларнији начин израде веб странице. Према В3Тецхс-у, он покреће више од 35% свих веб локација.

Док се ВордПресс сада користи за све, од портфеља до продавница е-трговине, он је у ствари почео као платформа за блогање, тако да још увек чини одличну опцију за блог.

Софтвер за ВордПресс сам је бесплатан и отвореног кода. Међутим, с обзиром да је то решење за хост, потребно је да платите хостинг да бисте напајали свој блог. Не брините – јефтини ВордПресс хостинг за мање од 3 долара месечно можете да пронађете ако сте спремни да платите годину дана или више унапред.

Знам да инсталирање софтвера на сопственом хостингу звучи застрашујуће, али, пошто је ВордПресс толико популаран, већина ВордПресс домаћина има уграђене супер корисничке интерфејсе који вам помажу да започнете без потребе за техничким знањем.

Једна од највећих предности коришћења ВордПресс-а са хостом за домаћинство је флексибилност. Можете да користите две врсте проширења да бисте прилагодили свој блог:

 • Теме – ови вам омогућавају да контролишете како изгледа ваш блог. Мислите на њих као на одећу вашег блога.
 • Додаци – ове вам омогућавају да додате нове функције на свој блог, као што су образац за контакт, Инстаграм феед или чак е-трговина.

Само у директоријуму ВордПресс.орг можете пронаћи хиљаде бесплатних тема и 55.000 бесплатних додатака. У основи, вероватно можете учинити да ваш блог ради оно што вам је потребно, а да не требате никакво техничко знање – само кликните неколико дугмета да бисте инсталирали потребно проширење.

Поред ове флексибилности, такође у потпуности поседујете сав свој садржај и податке, и нема произвољних ограничења када је реч о садржају који објављујете и како уновчавате свој блог.

То Како креирати блог о ВордПрессу са властитим домаћинима

Имамо читав водич о томе како креирати блог о ВордПресс-у са властитим хостом ��

Али, генерално, процес изгледа овако:

 1. Купујете веб хостинг – можете да следите наш водич како бисте направили добар избор.
 2. Изаберите и купите име домена (често то можете учинити преко свог веб домаћина). Овде имамо неколико савета.
 3. Инсталирајте ВордПресс софтвер (већина веб хостова ово олакшава). Имамо и туториал о инсталирању ВордПресс-а.

2. ВордПресс.цом

ВордПресс.цом почетна страница

ВордПресс.цом је најбоље место за покретање блога ако:

 • желите бесплатну платформу за блогање
 • вреднујте једноставност, а истовремено имате могућност да додате неку флексибилност ако сте спремни да платите
 • желе да се могу пријавити и одмах почети писати
 • није брига за 100% приватност / власништво података.

ВордПресс.цом је једна специфична имплементација софтвера отвореног кода ВордПресс из претходног одељка. Имамо цео чланак посвећен разлици између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг, али суштина је у томе што ВордПресс.цом олакшава употребу софтвера за ВордПресс отвореног кода – али по цени неке од прилагодљивости ВордПресс-а.

Са ВордПресс-ом који хостира сам, морате да купите хостинг и инсталирате ВордПресс софтвер пре него што започнете са блоговањем, али са ВордПресс.цом можете се само регистровати и почети писати одмах.

Овде постоје две велике предности:

 1. Блог можете покренути бесплатно, иако ћете морати да платите ако желите да користите сопствено име домена (нпр. винвп.цом уместо винвп.вордпресс.цом).
 2. Потпуно елиминише технички део процеса.

Међутим, губите могућност инсталирања сопствених ВордПресс тема и додатака, осим ако не платите 300 УСД годишње Посао план. Дакле, осим ако нисте спремни потрошити толики новац, изгубићете на великој флексибилности ВордПресс-а. Поред тога, чак и ако плаћате, још увек немате толико контроле над својим блогом као што бисте имали са ВордПресс-ом са хостом.

Све у свему, рекао бих да је ВордПресс.цом одлична опција за блог са хобијима, за који не очекујете да ћете радити нешто осим блоговања. Али ако желите уновчити свој блог, тада је коришћење ВордПресс-а са домаћинима готово увек боља опција, јер имате више флексибилности и мање ограничења.

То Како креирати блог са ВордПресс.цом

Да бисте креирали свој блог, све што треба да урадите је да посетите ВордПресс.цом и отворите налог.

Имамо и видео водич о томе како креирати блог ВордПресс.цом ��

3. Средња

Почетна страница креатора средњег садржаја

Медиум је најбоље место за покретање блога ако:

 • желите апсолутно најједноставнији начин за почетак писања
 • желите приступ уграђеној публици
 • попут идеје да вам се исплати на основу броја људи који прегледају ваше постове
 • не требају никакве функције осим могућности писања постова на блогу.

Медиум је криж између платформе за блогање и издавача медија. Свако се може пријавити и започети писање блога. Затим имате и могућност да дозволите да ваш садржај буде „куриран“ на издавачкој платформи Медиум, што вам даје шансу да зарадите нешто новца путем Програма средњих партнера.

Ово детаљније покривамо у поређењу између Медиум-а и ВордПресс-а.

Због овог аспекта издавача, једна од главних предности Медиум-а је што вам пружа шансу да досегнете уграђену публику.

Ако користите другу платформу за блог, у основи ћете морати да изградите своју публику испочетка – али ако будете курирани на медијуму, ваш садржај ће бити видљив хиљадама читалаца које занима шта пишете.

Недостатак Медијума је, међутим, недостатак флексибилности. Изградићете свој блог на платформи Медиум, уместо на сопственој веб локацији, што значи да сте ограничени само на функције које вам Медиум пружа. На пример, борићете се да повећате сопствену листу е-поште или изградите своје друштвене следбенике.

Све у свему, ако само желите место где можете да пишете и не бринете ни о чему другом, мислим да је Медиум одличан избор. Али ако цените флексибилност и поседовање сопствене платформе или имате било какве планове за уновчавање (изван Средњег партнерског програма), постоје и боље опције.

�� Како креирати блог са медијумом

Да бисте креирали свој блог, све што требате је да посетите Медиум и отворите налог. Свој први блог блог можете да напишете за мање од једног минута.

4. Вик

Вик почетна страница

Вик је најбоље место за покретање блога ако:

 • желите да додате додатне функције које нису само блог
 • желите једноставност хостираног алата – истовремено задржавајући добар део флексибилности
 • нису забринути за 100% власништво / приватност података
 • спремни су да плаћају најмање ~ 10 УСД месечно.

Вик је популаран универзални градитељ веб локација. Не ставља велики нагласак на блогање, али нуди пуну подршку за блогање и чини добру опцију ако желите да ваш блог буде део веб странице, а не комплетна веб локација..

Будући да је Вик домаћин алат, не морате руковати ниједним техничким детаљима. Али, истовремено имате пуно више флексибилности него са платформом као што је Медиум.

Моћи ћете да контролишете дизајн своје веб странице помоћу шаблона и да проширите њену функционалност апликацијама. Вик чак садржи бројне наменске предлошке за блогање.

Међутим, Вик и даље није толико флексибилан као што је то случај са ВордПресс блог-ом који је сам домаћин, а такође имате и забринутост због власништва / приватности у вези са садржајем и подацима који се односе на било коју хостирану платформу.

Вик има основни бесплатни план који вам омогућава да направите веб локацију помоћу Вик поддомене (и уз огласе из Вик-а). Ово је лепо видети ако вам се свиђа платформа, али за озбиљан блог вероватно ћете желети да одаберете један од плаћених планова, који почињу од 8,50 УСД месечно.

За дубљи поглед, погледајте наше упоређивање Вик-а и ВордПресс-а.

�� Како креирати блог са Вик-ом

Да бисте креирали свој блог, све што требате је да посетите Вик и отворите налог. То ће покренути чаробњака за подешавање, где можете одабрати свој предложак и прилагодити своју веб локацију / блог.

Вик тим је такође објавио свој водич о томе како направити блог са Вик-ом.

5. Гхост

Гхост хомепаге

Гхост је најбоље место за покретање блога ако:

 • желите алат за хостовање који је 100% фокусиран на блогање
 • попут идеје да свој блог можете уновчити плаћеним садржајем
 • не треба вам пуна флексибилност ВордПресс-а, који сам хостује
 • Вриједност власништва / приватности података
 • спремни су да платите најмање ~ 10 УСД месечно за ваш блог.

Гхост је нешто као самопослужени ВордПресс софтвер – али поприлично је само за блогање, док је ВордПресс много флексибилнији и има већу библиотеку додатака. Предност је у томе што је Гхост мало поједностављенији јер покушава само једну ствар (блогање).

Осим тога, Гхост је и даље флексибилнији од већине других платформи на овој листи, тако да је то добра средина.

Као и ВордПресс, Гхост је опен-соурце и можете слободно инсталирати Гхост софтвер на свој веб хостинг.

С обзиром да је 100% фокусиран на блогање / објављивање, он садржи неке од најважнијих функција које блогерима треба.

Једна од најне јединственијих карактеристика овде је уграђени алат за уновчавање веб локације члановима, а не само огласима. Можете дозволити и бесплатну регистрацију чланова или наплатити за приступ садржају вашег блога.

Поред тога, Гхост код је написан у модернијим технологијама (безглави Ноде.јс), што га обично чини мало бржим од ВордПресс-а.

За дубљи поглед, погледајте наше упоређивање Гхост вс ВордПресс.

�� Како створити блог са духом

Два су начина на који можете започети блог са Гхост-ом.

Најједноставнији начин је да платите Гхосту да угости софтвер за вас. За разлику од ВордПресс.цом, и даље имате пуни приступ вашој веб локацији / подацима, али Гхост тим ће се побринути за све техничке детаље за вас. Ови плаћени планови почињу од 29 долара месечно.

Међутим, Гхост је софтвер отвореног кода, тако да, ако сте више тип „уради сам“, можете и да преузмете софтвер бесплатно и инсталирате га на сопствени веб домаћин. То чини поступак лансирања мало техничким, али моћи ћете да уштедите нешто новца. Процес је у основи исти као и ВордПресс са само хостом:

 1. Куповина веб хостинга.
 2. Купите име домена.
 3. Инсталирајте софтвер Гхост (многи домаћини ће понудити Гхост аутоинсталлер, иако није тако популаран као ВордПресс).

6. Тумблр

Тумблр почетна страница

Тумблр је најбоље место за покретање блога ако:

 • планирате да објавите кратак, визуелни садржај
 • желите бесплатну платформу за блогање
 • не треба пуно флексибилности
 • желите да се повежете са уграђеном заједницом.

Тумблр је више платформа за микроблогирање него пуна блоггинг платформа. У основи, то значи да то више одговара кратким постовима и визуелним медијима, а не садржајима са дужим формама где је фокус на вашим речима.

Тумблр је у августу 2019. године купио Аутоматтиц, иста компанија која стоји иза ВордПресс-а.цом. Ипак, то је још увек потпуно одвојена платформа за писање блогова.

Међутим, можда ћете видети неке промене на основу ове аквизиције. На пример, Аутоматтиц може довести ВордПресс уређивач блога у Тумблр, што би вам пружило мало више флексибилности.

Једна лепа предност платформе је да, као и код Медиум-а, имате шансу да досегнете уграђену публику. Тумблр заправо има одређени осећај на друштвеној мрежи где други корисници имају могућност дељења и коментара на ваше постове. Такође је 100% бесплатна, што је још један погодак.

Тумблр дефинитивно није за све, али ако више волите визуелни приступ, микроблоговима, онда је то једна од најбољих опција.

Међутим, недостатак је то што је најмање флексибилна платформа за писање блогова – она ​​је у ствари само за микроблогов – па ако одлучите да желите да пређете преко тога у будућности, вероватно ћете морати да пређете на другу платформу.

То Како створити блог помоћу Тумблр-а

Да бисте креирали свој блог, све што требате је да посетите Тумблр и отворите налог.

Где би требало да започнете свој блог?

Већина овог поста фокусирана је на то да вам помогне да одаберете праву платформу за блог за своје потребе. Међутим, ако још увек нисте сигурни, довршимо ствари са препоруком дека.

Ако желите најсвестраније место за покретање блога, требало би да користите ВордПресс који је домаћин сам са собом.

ВордПресс који је домаћин сам са домаћинима довољно је једноставан за употребу, а истовремено вам даје највише флексибилности и власништва.

На пример, можда одлучите да желите да додате нову функцију низ пут или одведете свој блог у другом правцу. Са ВордПресс-ом, који је домаћин домаћин, можете се прилагођавати по потреби без икаквих проблема, али ако користите ограниченију платформу, бићете примљени у својим почетним изборима.

Сигурно постоје ситуације у којима друга платформа за блог има више смисла, коју сам покушао да осветлим горе.

Али у целини, ВордПресс са само хостом најбоља је платформа за блогање већине људи, због чега ВордПресс овлашћује више од 35% веб локација, а такође је и оно што користимо на овој веб локацији, ВиннингВП (наравно).

Да бисте започели блог користећи самоодржани ВордПресс, можете пратити наш водич овде.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map