25 pravil za pisanje noro dobrih kazni

Ko gre za kopiranje, lahko en stavek pomeni vse. Ne glede na to, ali pišete naslov, delate na odprtju za objavo v spletnem dnevniku ali pišete enojno linijo za oglaševalsko kampanjo za stranko, je treba napisati stavek, ki ni samo povprečen, ampak je izjemen. Verjetno ste že videli citat Eugena Schwartza v drugih člankih o prepisovanju besedil, vendar se tukaj ponavlja.


“Noben stavek ne more biti učinkovit, če vsebuje samo dejstva. Vsebovati mora tudi čustva, podobo, logiko in obljubo. “

To popolnoma povzema tisto, kar vključuje pisanje besedil. Bralčevo čustvo morate vključiti, se pritožiti na njeno logiko, obljubiti in narisati miselno sliko. To je precej visok vrstni red, toda 25 pravil, ki jih bomo opisali v tem članku, vam bodo pomagali doseči noro dobre stavke.

Nekaj ​​besed, veliko moči

dober stavek

V članku o Social Media Today avtor navaja primer šestmesečne kratke zgodbe, ki jo je napisal ljubljeni ameriški novinar in pripovedovalec Ernest Hemmingway.

“Na prodaj: otroški čevlji. Nikoli nošeno. “

Članek nadalje govori o tem, kako lahko s samo šestimi besedami naredimo velik vpliv. Ali je vaš um zapolnil praznine v tej zgodbi? Se sprašujete, zakaj teh čevljev nikoli niso nosili? Morda slikate žalujočo mamo. Druga oseba bi lahko videla mamo, ki je imela toliko čevljev, da jih njen otrok ni mogel nositi, preden bi prerasel ta par. Če pa je bila mati dovolj bogata, da bi imela toliko čevljev, zakaj bi jih prodala? Je nenadoma padla v težkih časih? Ali vidite skrajni vpliv, ki ga lahko ima le nekaj besed?

Ko pišete stavek, morate vsako besedo prešteti. Preberite stavek, ga preberite, preberite ga na glas, naj ga preberejo drugi, naj se malo usede in ga ponovno preberete.

25 Pravilo palec za pisanje kazni za kopiranje

1. pravilo – pozabite na slovnico

Da, slovnica je zelo pomembna za dobro pisanje. Ko pa pišete samo en stavek, ki naj bi bralcu pritegnil pozornost v oglasu ali naslovu, je v redu spustiti glagol, spustiti samostalnik, izgubiti veznike, dodati vejico. Dober primer tega je Got Milk? kampanjo. Pravilna slovnica bi narekovala, da stavek glasi “Ali imaš mleko?” To ni tako zanimivo kot “Imate mleko?” ali je?

2. pravilo – Bodite sočasni

Če ste se kdaj izgubili na podeželski cesti v majhnem mestu, potem veste, da se nekateri radi pogovarjajo o neki temi. No, vidiš, najprej greš v kotiček. Stari Jack Barns je tam živel do lani, ko je njegova hiša pogorela. Nato zavijete levo, vendar pazite, da jeleni radi prečkajo cesto tam. Pojdite malo navzdol, videli boste pet majhnih psov, ki tečejo naokoli in na koncu držite.

Namesto tega bi lahko bila navodila: Zavijte levo na vogalu, mesto pa na desni.

Ne dajajte malih mestnim navodilom. Bodite kratki s svojim bralcem.

3. pravilo – Ne pozabite na novinarstvo 101

Razmislite o osnovnih vprašanjih, ki se jih naučite postaviti v novinarstvu 101 (tudi če še nikoli niste imeli pouka). WHO? Kaj? Kje? Kdaj? Zakaj? Lahko odgovorite na te v stavku? Ali pa morda eno ali dve od teh vprašanj?

Pravilo 4 – Pobarvajte sliko

Pravijo, da je slika vredna tisoč besed, vendar slikanje slike ne bi smelo imeti toliko. Kadar koli je mogoče, uporabite zelo konkretne, konkretne izraze, da bralcu pokažete, kaj mislite. Namesto da napišete, da je dežnik rdeč, napišite, da je opečen. Bodite natančni.

5. pravilo – Bodite pozorni na bralnik

Aristotel je učil, da če lahko vzbudiš čustvo, lahko bralca zaskrbiš glede teme. Kako lahko vpletete bralčeva čustva? Uporabljajte besede, ki imajo pomen za ljudi, kot so družina, zvestoba in prijateljstvo.

Pravilo 6 – Obljubite rezultate bralca

V članku CopyBlogger o pisanju dobrih stavkov pisatelj Demian Farnworth navaja, da bodo obetavni rezultati bralcev pri pisanju kopije oglasov bralca bolj verjetno sprejeli pri nakupu tega izdelka. Navaja primer iz svoje knjige, kjer bralcu sporoča, da bo po branju njegove knjige napisala neustavljivo kopijo. Odlično opozarja na to, da bralcu opozarja na prednost ali kakšno bolečino se bo izognila z ukrepanjem.

7. pravilo – Nix “jaz” in “ona / on” iz vašega jezika

Pravilo pri kopiranju je pisanje druge osebe. Ko nagovarjate bralca, želite, da se počuti, kot da sedi čez mizo, ko klepetate ob skodelici kave. Edini način, da to dosežemo, je uporaba “ti” in ne “ona / on”.

Kupiti bi moral te čevlje, da bi se izognil pete.

Te čevlje bi morali kupiti, da se izognete petam.

Kateri bolj privlači vašo pozornost in govori neposredno na vas?

8. pravilo – Vsaka beseda šteje

“Usodni stavki so kot ostri žeblji, ki nam vsiljujejo resnico.” ~ Denis Diderot

Imate natanko en stavek, da pritegnete pozornost. Preberite, kaj ste napisali, izrežite nepotrebne besede, nadomestite besede, ki ne delujejo, preberite. Ponovite.

Pravilo 9 – Brez teka obsodbe!

Samo zato, ker stavek lahko gre naprej in naprej in samo zato, ker lahko dodate veznike, da nadaljujete, in čeprav boste morda imeli veliko za povedati in želeti vse to vstaviti v ta en stavek, ki ga lahko pišete, ne pomeni, da bi morali iti naprej in naprej. Da, ta stavek sem namerno nameril, da bi vam pokazal, kaj mislim s tekom. Ne delajte v kopiji oglasa. Vedno. Pravzaprav bi bilo najbolje, če sploh ne uporabljate tekaških plošč, razen če pišete roman in poskušate doseči zadihan učinek. Že takrat bi ga uporabil enkrat v celotnem romanu.

Pravilo 10 – Uporabite besedne besede

Nekatere besede imajo moč nad nami in lahko zasukajo naše mnenje. Več o prometu na spletnem dnevniku je članek z naslovom “317 besednih besed, ki vas bodo takoj naredile za boljšega pisca”. Vključuje besede, ki čustveno vplivajo na ljudi, vključno z:

 • Neverjetno
 • Neustrašen
 • Upanje
 • Pogum
 • Grešno
 • Premalo

Kakšen čustveni vpliv imajo te besede na vas?

11. pravilo – ne bojte se uporabljati učinkovite formule

Vsi želimo biti edinstveni. Misel o uporabi formule za pisanje stavkov za kopiranje se lahko zdi skoraj kot varanje. Vendar lahko prihranite čas in zagotovite, da napišete močan stavek. Če na primer pišete opis v eni vrstici za podjetje, ki opisuje, kaj počnejo, potem lahko uporabite to formulo:

Ja kaj + kdo + koristi + edinstvenost

To bi pomenilo:

Podjetja pripravljam na spletno prisotnost in jih usposabljam za promocijo.

Ko boste pisali vedno več kopij, boste začeli videti vzorce. Zapišite jih in jih uporabite, ko je čas, da napišete novo kopijo. Vsak stavek bo še vedno edinstven, obljubim.

12. pravilo – Osredotočite se na eno idejo

Ne poskušajte razložiti vsake stvari, ki jo bo izdelek naredil v enojni oblogi. Osredotočite se na eno veliko idejo in to sporočilo prenesite bralcu. Dober primer je Nikeova oglaševalska akcija »Samo naredi«. Samo vadite. To je Nikeovo sporočilo. Je preprost, a učinkovit.

13. pravilo – Bralca pozovite k dejanjem

Zgornji primer Nike je poziv k akciji. Bralca kličejo k vadbi. Apple-jeva kampanja “Get Mac” je še en primer. Celotna kampanja je osredotočena na preprost poziv k akciji.

14. pravilo – Ne jemljite se resno

Nekatere najboljše enoosebne pisanje besedil je smešno. Kmart’s “Ship My Hants” je v nekaj dneh na spletu zašel v splet. Po poročanju Forbesa je imel originalni oglas na YouTubu že več kot 20 milijonov ogledov. Ne mečite idej, ker mislite, da jih je preveč. Dajte jim priložnost in videli bodo, kam vodijo. Na koncu jih boste morda vrgli, a nikoli ne veste, kam vas lahko vodi majhna šala.

15. pravilo – uporabljajte aktivne glagole

To je malo pravilo, ki so ga verjetno učili vaši osnovni učitelji, vendar uporabljajte aktivne glagole.

Pasivno: Pijačo je izdelalo podjetje Cola Is Cool Company

Aktivno: pijača je proizvedla Cola Is Cool Company.

16. pravilo – glagoli Nix “Biti”

Tudi če se morate malce poigrati z ločili, poskusite priviti tiste glagole “biti”, ki oslabijo vaše pisanje.

Biti: Z veseljem boste preskočili v trgovino.

Močnejše: Velika trgovina… Preskoči z veseljem

Vidite razliko? Znebite se glagolov “biti”, kjer lahko.

17. pravilo – Izgubijo prislove in pridevnike

Če jih preveč uporabite, lahko stavek oslabi in če ste omejeni na znake, na primer kopijo, ki jo morda pišete, da jo objavite na Twitterju (omejitev 140 znakov), želite pisati tesno.

Preveč naslovov in pridevkov: Naši čudoviti puloverji delajo punce hrepeneče od pričakovanja in super srečne.

Tesnejši: Naši puloverji vas naredijo vrtoglave.

18. pravilo – Izogibajte se težavnim besedam

Če boste morali poiskati pomen v slovarju, ste lahko prepričani, da bo moral bralec. Bralnik pravzaprav verjetno ne bo motil in se tudi ne bo trudil s svojo kopijo.

Preveč težavno: Dobrohotno

Samo prav: ekstatično

19. pravilo – Ne pozabite na edinstveno prodajno ponudbo (točka)

Če pišete kopijo za izdelek ali storitev, potem ima ta izdelek edinstveno prodajno mesto, ki ni podobno drugemu. V čem je edinstvenost vašega izdelka? Primer bi bil FedEx in kako so oglaševali, da bi jih morali uporabljati, je vsekakor treba biti tam čez noč.

20. pravilo – Poiščite “to”

Besedo “to” je pogosto mogoče izpustiti iz kopije, ne da bi spremenili pomen stavka. Začnite urejati z iskanjem te besede. Odstranite ga in preverite, ali je kaj smiselno.

S “To”: Morali bi pojesti Bagele Billyja Bob-a, ker bi to postalo tanko.

Brez “To”: Jejte bagele Billyja Bob-a; Osladite se

Poglejte, kako vas to seveda prisili, da ste bolj hudomušni?

21. pravilo – ne bojte se začeti izreka kazni s povezavo

Angleški učitelji so se udarili v glave študentom, da ne začnejo stavka s “in” ali “ampak”, vendar to niso pravilni podatki in je zelo stara šola. Oxford Dictionary of English Usage pravi, da je v redu začeti stavek s temi besedami. V Shakespearovih delih boste našli pojav stavkov, ki se začnejo z vezniki,

22. pravilo – ne lažite in ne pretiravajte

Potrošniki so pametni. So pametni oglaševalcem, ki trdijo, da to nikakor ne bi moglo biti resnično ali ki pretiravajo resnico. Vaša naloga pisca tekstopiscev je, da govorite resnico, pokažete prednosti, uporabljate močne besede, a vseeno bodite iskreni.

Pretiravanje: Gooberjevi golf klubi izboljšajo svojo igro za 1000%

Boljše: Gooberjevi golf klubi izboljšajo vaš cilj

23. pravilo – ostanite pozitivni

Ljudje so pritegnjeni k pozitivnim besedam. Čeprav bi negativne besede lahko vplivale, je negativna slika, podoba, ki jo želite pustiti potrošniku pri vašem podjetju?

Negativno: Izogibajte se smrti, jemljite Sallyjev multivitamin

Pozitivno: bodite zdravi, jemljite Multivitamin Sally

24. pravilo – Ne uporabljajte ločil

Po stavku vam ni treba dodati deset klicajev. Poglejmo si “Imate mleko?” spet slogan. Obstaja eno vprašanje. Kaj pa, če bi se prepisovalci norčevali z ločili?

Imam mleko?!!!???!!

Je precej moteče, kajne? Če se morate, se omejite na en vzklik.

Pravilo 25 – Lektoriranje in ponovno lektoriranje

Kadar koli napišete katero koli kopijo, ne glede na to, ali gre za en sam stavek ali pa za celoten članek, morate večkrat lektorirati. Če lahko druga oseba prebere kopijo namesto vas, je to še bolje. Včasih, ko prvi stavek preberete kot pravilnega, na večkratnih prebranih besedah ​​še vedno ne vidite napake. Pri kopiranju sta dva kompleta oči vedno boljša od enega.

Vaja dela mojstra

Več ko napišete izvod, lažje vam bo prišel. Proučite oglase, ki vam pridejo po pošti, tiste, ki jih vidite na spletu in celo panoje in naslove. Vse to vam bo pomagalo naučiti se ritma kopiranja oglasa in preden boste vedeli, boste napisali stavke, ki ubijajo.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map