Kontekstualno oglaševanje za blogerje – etične prakse in ustreznost

Kot bloger sem bil v časih, ko sem iskal več načinov za zaslužek v svojih blogih kot samo s sponzoriranimi objavami in oglasi na stranski vrstici. Prepričan sem, da ste storili enako, da bi poskušali povečati svoj dohodek iz bloga. Kontekstualno oglaševanje – v nekaterih primerih imenovano tudi besedilno oglaševanje ali vsebinske povezave – se je izkazalo za najlažji način za ustvarjanje majhnega pasivnega dohodka iz prometa mojega bloga, saj je bilo potrebno le vstavljanje povezave (ali skriptne kode) v svoje obstoječe objave in pustite, da mi povezave zaslužijo.


Kot sem ugotovil, kontekstualno oglaševanje, ko je dobro opravljeno, koristi tudi bralcu. Pravzaprav, kot pravi Advertise.com:

Vsebinske povezave ponujajo ustrezne oglase obiskovalcem, ki se že ukvarjajo z vsebino vašega spletnega mesta in jih zanima, v katero nišo oglaševalec cilja..

Obstajajo 4 vrste kontekstnih oglasov med katerimi lahko izbirate:

 • Besedilni oglasi – gosenicne besedilne povezave do drugih spletnih virov, brez modalnih pojavnih oken
 • Pojavni oglasi – besedilne povezave, ki prikazujejo modalni pojavni pas po miški
 • Oglasni oglasi – statične, animirane ali video oglase, ki so vključeni v vaše objave
 • Povezane povezave – besedilne povezave ali povezave, ki vsebujejo partnerske kode (vaše ali oglaševalske), ki vam zaslužijo provizijo, ko nekdo opravi nakup s kodo.

Če želite, lahko uporabite celo vse štiri vrste kontekstnih oglasov. Obstaja tudi druga stran vsebinskih povezav in gre za nekaj grobih zadev pri oglaševanju, s katerimi morate skrbno ravnati. Ta vodnik je tu, da vam pomaga sprejeti pomembne odločitve o prikazovanju kontekstnih oglasov povezav na svojem blogu glede na UX, etičnost in ustreznost.

Vsiljiv ali zasebnost prijazen?

Kritične zadeve v kontekstualnem oglaševanju za blogerje Dinamični kontekstni oglasi na osnovi skripta, kot so tisti, ki jih nudijo Kontera, InfoLinks in Chitika, lahko posegajo v zasebnost uporabnika, saj ne spremljajo samo klikov uporabnikov, temveč tudi vedenje in dejavnosti brskanja po vašem spletnem dnevniku in drugih spletnih mestih. Nasprotno, statične povezave so bolj prijazne zasebnosti in ne sledijo uporabnikom. Tudi ko to počnejo, je sledenje omejeno na klike in njihov cilj. Obstajata dve zdravi smeri:

 • Prepričajte se, da bodo uporabniki dali svoje “naprej” za dinamične oglase, saj bodo bolj verjetno sprejeli vaše oglase in menili, da ste zaupanja vreden bloger, ki svojih podatkov ne bo namerno ogrožal. To lahko storite z anketami na spletnem mestu, s poštnim seznamom ali z modalnimi pogovornimi okni, ki obiskovalce vprašajo, ali želijo v svojih brskalnikih omogočiti oglase (ali onemogočiti naprave za blokiranje oglasov). (Več o tem kasneje v vodniku).
 • Če uporabljate statične povezave, jih vstavite tam, kjer so bolj smiselne glede na vsebino vašega spletnega dnevnika, in jih razvrstite od svojih običajnih povezav s CSS po meri.

Vsekakor naj bo na vašem spletnem dnevniku določen pravilnik o zasebnosti, s katerim boste uporabnike obveščali, katere vrste oglasov dovolite na svojem blogu in jih seznanili z vsemi tveganji glede zasebnosti, povezanih z nalaganjem, ogledom in klikom oglasov. Vprašala sem kolega blogerja – Christopherja Jana Beniteza – kaj misli o težavah, povezanih s kontekstualnimi oglasi, in odgovoril mi je:

Kar zadeva dinamične oglase, je zadeva pomembna. Ponovno se ukvarja tudi s tem, kako lahko te vrste oglasov dolgoročno pomagajo do boljše uporabnosti vaše vsebine.

Obstaja tudi vaša ciljna publika, ki jo morate skrbeti – ali jih vidite kot dragocene bralce vaše vsebine ali jih preprosto želite vabiti, da kliknejo vaše povezave?

Po mojem mnenju, če na svojem blogu ne dobite tisoč in milijonov ogledov, potem namesto dinamičnih oglasov uporabite statične oglase. Preprosto je moteče, saj se povezave samo pojavljajo naključno in v resnici ne ponujajo toliko vrednosti v primerjavi s statičnimi oglasi, kjer lahko nadzirate spremenljivke, kje in kako bo vaša povezava v objavi.

Vprašanje razkritja

Pri dinamičnih kontekstnih oglasih to običajno sploh ni vprašanje. Kot lahko vidite na tem posnetku zaslona z EarnWithAWebsite.com, dinamični oglasni sistem za InfoLinks oglase samodejno razveja z običajnih povezav:

Primer z EartnWithAWebsite.com: InfoLinks Links VS. Redne povezavePrimer z EartnWithAWebsite.com: InfoLinks Links VS. Redne povezave

Na tem blogu so modre povezave redne povezave, oranžne povezave s pikčasto spodnjo obrobo pa so kontekstualni oglasi. Primer za statične povezave je nekoliko drugačen.

Na primer:

Primer: Programska oprema AdBlock Plus NE vpliva na statične oglasePrimer: Programska oprema AdBlock Plus NE vpliva na statične oglase

To so vse statične pasice na mojem blogu n0tSEO.com in takoj lahko opazite dve stvari:

 • Na pasicah ni samorazkritja. V tem primeru so postavljene uredniško, zato ni treba izključiti odgovornosti. Če pa bi ga želel imeti, bi ga moral sam napisati.
 • Medtem ko sem pri snemanju zaslona aktiviral AdBlock, programska oprema teh pasic sploh ni prepoznala kot oglase, saj ne temeljijo na scenarijih..

Dinamični kontekstni oglasi se dejansko že prikazujejo s svojim slogom in razkritjem tretjih oseb, vendar za statične oglase morate ročno dodati te dve plasti razkritja:

 • CSS stajling za raznolikost teh povezav in pasic iz drugih povezav in grafike na vašem spletnem dnevniku
 • Opozorila na kraju samem in po objavi opozoriti uporabnike na prisotnost oglaševanja in kaj lahko pričakujejo

“Blogerji morajo označevati sponzorirane vsebine, da bodo ohranili etične standarde in zaupanje bralcev,” je dejal Ivan Dodig, urednik Umetnosti turizma. “Z neoznačeno sponzorirano vsebino potisnete [svojo] publiko stran.” Oblika razkritja, ki jo uporabljate, ni pomembna in je “lahko v obliki [a] pasice ali zgolj [a] besedilne opombe”, kot pravi Dodig, če obvestite svoje bralce o naravi teh povezave. Mednarodna zakonodaja tudi nalaga, da se vsa oglaševalska razmerja razkrijejo javnosti.

Težava z blokatorji oglasov

Glede na poročilo o blokadi oglasov za 2015, ki ga je objavil Business Insider, se je število svetovnih uporabnikov blokiranja oglasov od leta 2014 povečalo s 121 na 181 milijonov, kar zaskrbljuje oglaševalsko in založniško industrijo.

„Od junija 2015“, kaže poročilo v statističnem grafikonu, je bilo „za glavne razširitve brskalnikov, ki blokirajo oglase, 198 milijonov mesečnih aktivnih uporabnikov“. Vendar pa lahko s stališča bralca ta statistika pomeni povsem drugačen pojav.

Kot komentator na zgoraj povezano stran Business Insider je zapisal:

Adblock je nastal, ker so spletna mesta popolnoma zlorabila gledalčevo izkušnjo. Na vsakem spletnem mestu, ki ga obiščem, moj števec adblock vedno prikaže številko večjo od 10. Nesmiselno je, koliko je pojavnih oglasov in samodejnih predvajanja videoposnetkov v obrazu. (…) Uporabljam blok oglasov na Forbesu, ker je njihovo spletno mesto razvpito za pojavne oglase. Tako slabo je, da se stran sploh ne nalaga. Ko jih zdaj obiščem, mi ne dovolijo, da berem njihove članke, razen če izklopim adblock. No, uganite kaj, ne berem več forbesa. Škoda. Izgubili ste bralca, ker ste toliko zajebali uporabniško izkušnjo.

Zato vas vabim, da razmislite o vrstah oglasov, ki jih ponujate na svojem spletnem dnevniku, in o vseh razlogih, zakaj bi se uporabniki odločili, da jih blokirajo.

Najlažji način je ustvariti anketo na svojem blogu ali razdeliti anketo svojim obiskovalcem in naročnikom in vprašati, ali se bojijo oglasov ali so naleteli na kakšne zlonamerne oglase, zaradi katerih je bil vaš blog nevaren za brskanje..

Če uporabljate dinamične oglase, ki temeljijo na scenarijih (npr. InfoLinks), lahko uporabite opozorilo o piškotkih, ki zazna blokatorje oglasov in pokaže sporočilo, ki bralce vpraša, ali bi bili tako prijazni, da bi dovolili oglase na vašem spletnem dnevniku v zameno za brezplačno vsebino.

Za bloge, ki temeljijo na WordPressu, obstaja brezplačen vtičnik z imenom adBlock Alerter, ki to stori za vas.

Drug način za izogibanje težavi – in zmanjšanje strahu bralcev pred zlonamerno kodo v oglasih – je uporaba statičnih povezav s števci. Ta metoda je bila v preteklosti pogosto uporabljena (in se še vedno uporablja) s partnerskimi povezavami, za sledenje klikov in njihovih napotiteljev, zato je še vedno dobra alternativa dinamičnim oglasom.

Konec koncev statični oglasi delujejo kot partnerske povezave – so preproste povezave, brez skript, tako da ne bodo sprožile ukrepov programske opreme za blokiranje oglasov.

IZEA uporablja to metodo s povezavami oglaševalcev znotraj sponzoriranih objav, lahko pa tudi svojim neposrednim oglaševalcem svetujete, da spremljajo klike in konverzije z Google Analytics in storitvijo, kot je Bit.ly, ali uporabljajo lastniške sisteme, kot je Linktrack (brezplačen in plačan). Morda boste želeli te podatke dodati v svoj medijski komplet.

Kontekstualni oglasi v vaših objavah… in objave gostov?

Da, želeli jih boste umestiti v svoje objave in v objave gostov na svojem blogu, vendar želite analizirati dva ločena primera dinamičnih oglasov in statičnih oglasov.

Najprej poglejmo primer za statične oglase in kot primer navedemo, da gostujočim blogerjem dovolite, da v svoje objave vključijo eno ali več partnerskih povezav ali povezav do izdelkov.

Ko prejmete zahtevo od oglaševalca, ki želi pritrditi kontekstualno povezavo na ključne besede vašega gostujočega pisatelja, in ta povezava preide na spletno mesto, ki je neposredna konkurenca pisateljeve blagovne znamke, se lahko pisatelj počuti izdanega in prekine odnos z vami, ali celo prosite, da ji vrnete objavo gostov, da jo objavi drugje, saj boste s tem povezavo oglasi pokvarili njeno blagovno znamko. Nočete, da se to zgodi!

Blogerski odnosi so preveč dragoceni, da bi jih ovirali pri majhnem oglasu.

Najvarnejši način za statične kontekstne oglase v objavah gostov je, da se obrnete na pisca in jim sporočite, da obstaja priložnost, da v svojo objavo vključite plačano povezavo do določene blagovne znamke. Nato vprašajte pisca, če lahko zaradi umestitve oglasa nastane navzkrižje interesov in kako se počutijo glede zadeve. Ne glede na to, ali boste kot odgovor dobili ‘da’ ali ‘ne’, boste potrdili pisateljevo zaupanje in morda bodo v prihodnosti želeli znova prispevati k vašemu blogu.

Dinamični oglasi samodejno postavljajo povezave med vaše objave, tako da, če ne ustvarite kategorije »Objave gostov« in jih ne izključite iz nastavitev programske opreme ali če ne zavrnete povezave oglasa, ne morete storiti ničesar glede umestitve. V tem primeru pa bodo gostujoči blogerji že vedeli, da prispevajo k blogu, ki prikazuje dinamične oglase. Če ne bodo iz nekega razloga, se obrnite na te blogerje in jih obvestite.

Na splošno velja, da se prepričajte, da ne pride do navzkrižja interesov s povezanimi viri in sporočili blagovne znamke, ki jih vaš gostujoči pisatelj postavi v objavo.

Nad etiko – ali je to pomembno?

Eno največjih vprašanj oglaševanja je, da morajo biti oglasi smiselni v kontekstu strani, na kateri so postavljeni. Kar zadeva objave na spletnem dnevniku, je ključna pomembnost – vsaka povezava, ki ste jo vstavili vi ali oglasna skripta v vsebino, mora delovati v korist bralca in oglaševalca. Vprašajte se: Ali ta povezava doda vrednost?

To je nujno: če povezava ne doda vrednosti na vašo vsebino, je ne dodajte.

V idealnem primeru bi moral vaš oglaševalec vedeti bolje, včasih pa se to ne bo zgodilo, ker se lahko oglaševalec preveč osredotoči na umestitev ključnih besed namesto na kontekstualno relevantnost, zato boste morali stopiti vanj in poskušati spremeniti stvari v prid bralcu svojega spletnega dnevnika. V objavi z Advertise.com, ki sem jo prej omenil, je navedeno, da so vsebinske povezave

(…) So vedno pomembne za vsebino strani, na kateri se pojavljajo, saj uporabniku ponujajo povezavo do izdelka ali strani, povezane z vsebino, za katero so že pokazali zanimanje.

Dejstvo je, da morajo biti vedno ustrezni – od tod pridevnik „kontekstualno“ – ampak:

 • ko oglaševalec ključne besede postavi pred kontekst,
 • ko ji bloger da izkaznico samo za zaslužek,
 • kadar je skript oglasa slabo konfiguriran,

… Potem tako vi kot oglaševalec tvegate, da odtujite bralce in zmanjšate njihovo zaupanje v bloggerja in v povezani vir.

Na primer, ali je bingo dobra tema oglasa za blog o starševstvu?

Še v letu 2014 sem našel način, kako tovrstno povezavo prilagoditi enemu izmed mojih blogov za starše, ko sem govoril o igrah, ki jih mame in očki lahko igrajo, da bi se rešil stresa. Ker sem osebno preveril spletno mesto oglaševalcev in se mi je zdelo varno za nekoga, ki želi igrati na zmeren, varen način (ki je edini, ki ustreza moji osebni etiki), sva se z oglaševalcem in dogovorila. Vendar je to delovno mesto delovalo, ker je bilo za starše, kar se tiče staršev, in ne za otroka. Če bi moj blog govoril samo o negi dojenčkov, bodite prepričani, da ne bi obstajal način, kako bi lahko deloval v smislu ustreznosti!

Beseda previdnosti z raztezanjem tem za dobrodošle oglase

To sem storil, ko sem bil manj sposoben kot sponzorirani bloger pred letom 2010, vendar sem se na svoje stroške naučil, da me puščanje oglaševalcev prepriča, da porušim splošno temo mojega bloga, samo da bi lahko postavili kontekstualno povezavo ali pa naj napišem sponzorirano objavo o določeni temi sploh ni bilo prav, niti pametno. Moje bralstvo se je začelo čutiti nepovezano z vsebino, ki sem jo ponujal, in sčasoma sem plačal posledice. (In to je bil samo osebni blog! Dvakrat premislite, ko gre za vaš nišni blog, s katerim zaslužite.)

Kontekstualne povezave bi morale imeti smisel tudi glede na to, na katera podjetja se lahko povežejo in kaj storiti, da se bralci ne odpeljejo. Ananya Debroy iz podjetja TechSling na preprost seznam navaja nevarnosti, če tega ne storite:

1. Postavitev takšnih oglasov v sredino besedila lahko razjezi uporabnike, ki brskajo po vsebini. 2. Umestitev konkurenčnih oglasov in lastnih oglasov [so zmedeni] 3. Odvrnejo ljudi od osredotočanja na pomembno vsebino

Ključne točke so nadlegovanje uporabnikov, konkurenčni oglasi in branjenje bralcev. Bodite pozorni na te tri nevarnosti.

Kako ravnati s skeptičnimi bralniki

Nekateri bralci bodo za statično kontekstualno povezavo (npr. Podružnične povezave) napačno razkrili napačen način, pri čemer se bodo te povezave v celoti izognili. Primer je bloger Oranckay, ki je pisal o tem, zakaj odstrani partnerske parametre iz vseh partnerskih povezav, na katere naleti:

No, dajem podjetju, ki prodaja izdelek ali upravlja spletno mesto, več denarja. (Ker jim partnerja ni treba plačati), tudi jaz ne cenim dela, ki ga je podružnica opravila s priporočilom spletnega mesta ali izdelka.

Kaj pa James Farmer WPMU DEV-a o tem, zakaj ne mara partnerskih povezav?

Zakaj jih sovražim? No, najprej, ker oni pokvarijo in uničijo splet. Resno.

Christopher J. Benitez je v tem smislu delil pametne nasvete in si prizadeval za zaupanje bralcev, ko bodo postali preveč skeptični do vaših povezav:

Želite, da ljudje kliknejo na vašo partnersko povezavo in jih pretvorijo v kupce, da boste lahko zaslužili svojo provizijo. Vendar bo to težko, če boste morali obvestiti svoje bralce, da so vaše povezave partnerske povezave. Z navedbo, da so povezave s partnerskih spletnih mest, to moti pretok vaše vsebine in obiskovalce lahko odvrne od klika na katero koli od vaših povezav. Obstajata dva načina, kako ravnati s statičnimi oglasi, da bi izboljšali pretok vsebine in ne motili uporabniške izkušnje.

 1. Na strani z nogo ali določili in pogoji ustvarite sporočilo, da lahko vaše objave vsebujejo partnerske povezave, zato vam jih ni treba stalno omenjati v svoji vsebini. Primer tega je Bloganje Ryana Biddulpha v raju.
 2. Bodi zaupljiv. Če vam ljudje zaupajo in vam verjamejo, bodo od vas kupili, tudi če omenite, da na vašem spletnem mestu obstajajo partnerske povezave. To bo verjetno zahtevalo veliko dela – mreženje, vzpostavljanje odnosov z drugimi blogerji, če jih naštejemo le nekaj, – vendar je to najboljši način, da kar najbolje izkoristite svoje statične oglase.

Morda boste želeli prebrati tudi besedo Carol Tice, kako je eden bloger prenehal s sesanjem pri prodaji podružnic in Amy Lynn Andrews ‘Ali se pravilno razkrijete? objava.

Vzeti

Iz tega priročnika je več načinov:

 • Kontekstualni oglasi za povezave ponujajo dobre priložnosti, da iz svojega spletnega dnevnika zaslužite stranski dohodek.
 • Vašim vsebinam lahko dodajo vrednost, če imate na vidiku ustreznost, jih igrate etično in svojim oglaševalcem sporočate kakršne koli težave glede ustreznosti..
 • Bodite previdni, ko se pridružite dinamičnim oglasnim platformam, kot sta InfoLinks ali Kontera, saj oglasni sistem, ki ga uporabljajo, sledi uporabnikom na vašem spletnem dnevniku in zunaj njega ter dodaja težave z zasebnostjo in varnostjo, ki jih obiskovalci morda ne bodo radi spravili.
 • Uporabite dinamične oglase, ko je občinstvo vašega spletnega dnevnika naraslo na tisoče. Če imate manj kot 1.000 obiskovalcev na dan, uporabite statične kontekstne oglase (povezave in / ali pasice).
 • Če vaše občinstvo močno pozna zasebnost in varnost in obstaja velika verjetnost, da bo uporabljal sisteme za blokiranje oglasov, se odločite za statične kontekstne oglase.
 • Stopite v stik z gostujočimi blogerji, ki so prispevali k vašemu spletnemu dnevniku, preden se strinjate z zahtevo oglaševalca, da v svojo objavo (za statične oglase) postavite kontekstualni oglas za povezavo ali obvestite pisce, da zaženete programsko opremo, ki kontekstualne oglase s povezavami samodejno postavi v vse vaše objave ( za dinamične oglase).
 • Razkritje oglaševalskih odnosov in vzpostavitev politike zasebnosti je treba pridobiti zaupanje bralcev in spoštovati mednarodne zakone.
 • Bodite pozorni, da vaši oglasi ne bodo odvrnili bralcev, prvič razjezili obiskovalcev in postavili konkurente na isto stran.
 • Nenazadnje pa ne ogrožajte aktualnega ravnovesja in ustreznosti svojega spletnega dnevnika zaradi oglaševalcev.

Dober način za preprečevanje težav je, da obiskovalce vsaj enkrat letno anketirate, če želite izvedeti o njihovem občutku do kontekstnih oglasov v vaših objavah in vseh drugih oglasih, ki jih lahko prikazujete na svojem spletnem mestu.

Če pritožbe in nesejarji presegajo pozitivne rezultate, je morda bolje, da premislite svojo oglaševalsko politiko.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me