Шта су ВордПресс блокови? Све што треба да знате …

Ако користите ВордПресс верзију 5.0 или новију, можда се питате о „блоковима“. (Напомена: Сазнајте више о новом ВордПресс уређивачу: а.к.а. „Гутенберг“.) Дакле, шта су ВордПресс блокови? Шта они раде? И како их користиш?


Укратко:

Блокови су нови начин на који ВордПресс организује садржај унутар ваших блогова и / или страница.

Шта су ВордПресс блокови?

Ако одете на своју ВордПресс контролну таблу (под условом да сте на ВордПрессу 5.0) и наставите да креирате нови пост, видећете нову плочу за уређивање садржаја која је заснована на блоку уместо онога што је раније било – једно велико поље са садржајем стандардне контроле за форматирање текста.

Доказ (а) – нови уредник:

уређивач блокова

У поређењу с претходним изгледом уређивача садржаја, то је велика надоградња.

Доказ (б) – претходни уредник:

класични уредник

Са новим уређивачем заснованим на блоковима, искуство уређивања је без ометања и много је струјније. То је зато што видите само главно платно и никакве друге непотребне елементе.

Како да користим блокове?

Када почнете да радите на новом посту на блогу или страници, сваки део садржаја који желите да укључите – као што је одломак текста или слика – биће претворен у блок.

Замислите блок као уредан омот око било којег садржаја на страници. Међутим, чињеница да је заиста блок не мијења ништа што се тиче самог садржаја. Одломак текста је и даље одломак текста.

Употреба блокова је врло интуитивна. Чим почнете да радите на новом посту или страници, ВордПресс ће вас позвати да започнете са писањем текста или одабиром врсте блока.

почните писати

Када завршите са уносом параграфа, само притисните ентер на тастатури и ВордПресс ће вас пребацити на следећи блок. И тако даље.

Да бисте додали блок који није одломак текста, кликните на икону „+“ коју ћете наћи у горњем левом углу уредника блокова (погледајте снимку екрана горе).

У зависности од врсте блока који одаберете, моћи ћете да га прилагодите на више начина – све како би изгледао тачно онако како желите. Ево шта на пример можете да урадите са блоком заглавља:

блок заглавља

Увођење ове омотаче блока има низ предности. Главна међу њима је чињеница да блокове можете преуредити много лакше него што сте то могли учинити с претходним уређивачем.

Сваки блок има контроле за померање једног места горе или доле, а такође подржава превлачење и повлачење кад кликнете и задржите на икону у средини те две стрелице. Погледајте овде:

поравнајте блокове

Претходно сте за померање садржаја унутар блога морали да га исечете и залепите на место. То је често резултирало различитим проблемима са форматирањем (зависно од уређивача текста који користите) или читавим деловима садржаја изгубивши се кад год сте случајно избрисали међуспремник. Нови блокови не трпе те проблеме и много су лакши за маневрисање.

Блокови мијењају начин на који читаоци могу видјети садржај на мојој веб локацији?

Не. Једина чињеница да постоје блокови не утиче на начин на који посетиоци виде садржај ваших постова или страница.

Блокови су невидљиви за ваше посетиоце. Они су само алат за вас – можете их користити када радите на постовима или страницама унутар ВордПресс контролне табле. На предњем крају ваше веб странице блокови су потпуно транспарентни.

Који су ВордПресс блокови доступни?

Сем одломци текста, можете користити и низ других блокова.

Ево блокова који су укључени у ВордПресс 5.0 ван кутије:

 • Хеадинг
 • Образац
 • Кратак код
 • Слика
 • Галерија
 • Листа
 • Цитат
 • Пуллкуоте
 • Аудио
 • Видео
 • Цовер имаге
 • Филе
 • Прилагођени ХТМЛ
 • Код
 • Унапред форматирано
 • Сто
 • Дугме
 • Колоне
 • Прелом странице
 • Сепаратор
 • Спајкер
 • Уграђује се са спољних платформи, као што су ИоуТубе или Твиттер
 • …и други

Поред тога, већ видимо доста ВордПресс додатака других произвођача који долазе са сопственим прилагођеним блоковима и који проширују стандардне могућности уређивача. Блокови које можете наћи у тим додацима укључују лајкове свједочења, таблице цијена, ВооЦоммерце производе, дугмад на друштвеним мрежама, контакт форме и друге корисне елементе.

Које су предности употребе блокова?

Многе следеће предности које смо већ расправљали горе. Дакле, само да резимирамо:

 • Пре свега, блокови су преносиви. Блокови олакшавају уметање и преуређивање било које врсте садржаја.
 • Блокови су такође много мање склони различитим проблемима копирања и лепљења, посебно када копирате садржај са Ворд докумената или неког другог извора.
 • И на крају, сам уређивач блокова пружа много конзистентније искуство у погледу изгледа вашег садржаја у уређивачу, у односу на то како изгледа вашим читаоцима.

Уз то, из блокова ћете добити највише ако користите ВордПресс тему која има стилове уређивача компатибилне са уређивачима блокова. На тај начин, дизајн који видите у уређивачу блокова – када радите на посту – је исти као што читаоци виде на предњем крају ваше веб локације..

Ово није нешто што утиче на искуство ваших читалаца, већ је то леп бонус за вас када радите на садржају. То само одржава ствари досљедним и предвидљивијим. Ево примера како нова подразумевана тема у програму ВордПресс, двадесет деветнаест, обрађује стил едитора:

двадесет деветнаест

Шта ако не желим да се бавим Блоковима?

Начин на који блокови раде у ВордПрессу је врло транспарентан, тако да кажемо, и не захтевају никакву свесну пажњу од вас.

Другим речима, ако само желите нормално писати своје постове, то можете. Једноставно занемарите блокове у потпуности.

Ево на шта мислим. Када креирате нови пост, брзо ћете примјетити да је рад са новим уређивачем блокова прилично безболан. Одлоке можете нормално писати, притисните ентер када завршите са линијом, откуцајте „-“ ако желите да покренете листу, превуците и испустите слику са радне површине, копирајте и залепите УРЛ да бисте створили везу и ускоро. У основи, послујте као и обично. Блокови ће се некако догађати у позадини, а да од вас није потребна интеракција.

Стварно не морате да обраћате пуно пажње на блокове ако не желите. Будите мирни и наставите писати садржај као да се ништа никада није догодило.

Шта ако * Стварно * не желим да се бавим блоковима?

Ако желите да вратите старог уређивача, иако то није нарочито препоручен приступ, то и даље можете. Инсталирајте додатак који се зове Цлассиц Едитор.

Након што га активирате, уђите Подешавања → Писање и изаберите жељена подешавања:

одаберите класику

 • Ако изаберете „Дозволи корисницима да мењају уреднике: да‘, Тада ћете бити у могућности да одлучите да ли желите да користите нови уређивач блокова или стари класични уређивач на бази поста.

Шта даље са ВордПресс блоковима?

Све у свему, нови ВордПресс блокови олакшавају употребу различитих врста садржаја у посту на блогу. То није било тако једноставно у претходним верзијама ВордПресс-а.

Узмимо за пример таблице. Прије ВордПресса 5.0, додавање табеле у блог блог била је ноћна мора. Једини разуман начин да се то постигне било је умакање руку сировим ХТМЛ кодом за таблице, што је врло лако забрљати. Помоћу уређивача блокова таблице су само још један блок који лако можете додати у пост и конфигурирати с неколико кликова.

блок стола

С начином на који се ВордПресс блокови развијају и брзином којом се догађа, сигурно је рећи да ћемо ускоро моћи да узмемо било који дио садржаја који се може замислити и додати га у блог блог или страницу путем уређивача заснованог на блоку.

Заиста вас охрабрујем да пружите шансу ВордПресс блоковима и експериментишете са новим уређивачем када креирате садржај за свој блог. Погледајте како је то лако, чак и ако све што радите само упишете, додајете нове одломке, слике или ИоуТубе уграде.

Ако желите да научите више основа за ВордПресс, погледајте ове постове:

 • Шта је ВордПресс и када то користити?
 • Како инсталирати ВордПресс
 • Како одабрати идеалну ВордПресс тему
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me