Како инсталирати и конфигурирати Гоогле КСМЛ додатак за Ситемапове за ВордПресс

ВордПресс понуде


Крајњи циљ било које СЕО стратегије јесте да доминира на врху претраживача. Пре него што се ово чак и може почети, а пре него што оптимизација на месту и улазне везе постану фактор – вашој веб локацији је потребно индексирање.

Индексирање једноставно значи да ваш садржај препознаје претраживач и може да га откријете путем релевантних упита за претрагу. Ако је органски промет претраживача важан део ваше дугорочне стратегије, његово редовно индексирање воли Гоогле, од кључне је важности.

Наравно, индексирање ваше веб локације захтева посету злогласних Гооглеботова. Ови роботски покретачи „претражују“ вашу веб локацију и претражују нове веб странице у сваком кораку. Када се открије нови (или ажурирани) садржај, УРЛ се враћа назад претраживачима који ће бити индексирани.

Једном када се индексира, ваша веб локација ће се почети приказивати у СЕРП-овима. Сада се ваше СЕО стратегије могу почети заузимати, помажући вам да се рангирате више.

Другим речима, индексирање је први корак у СЕО стратегији.

Најлакши начин да се индексирате је да направите КСМЛ ситемап за своју веб локацију, а затим га пошаљете на Гоогле Сеарцх Цонсоле. Срећом, ово је за ВордПресс кориснике једноставно захваљујући додацима као што је одличан Гоогле КСМЛ Ситемапс додатак.

(Напомена: Ако се питате да ли да користите овај одређени додатак и / или Иоаст-ов прилично одличан ВордПресс СЕО додатак, погледајте овај ранији наш чланак управо о томе.)

Гоогле КСМЛ Ситемапови

Гоогле КСМЛ Ситемапс додатак, креиран од стране Арнеа Брацххолда, доступан је у већем делу деценије. Можете га бесплатно преузети из ВордПресс репозиторија, где је препознатљив као најбоље оцењени ВордПресс додатак свих времена – са оценом 4,9 од 5 и апсолутно огромним преузимањем до 18 милиона долара до данас!

Данас ћу вам показати како инсталирати и конфигурирати овај врхунски додатак. Хајде да почнемо.

Шта је КСМЛ Ситемап?

Прво, дозволите ми да одговорим на питање: Шта је КСМЛ ситемап?

Ситемап пружа преглед структуре ваше веб локације. Створен је да би помогао претраживачима да открију сав ваш ливе садржај – укључујући нове УРЛ-ове и недавно ажуриране постове.

КСМЛ део односи се на означни језик који се користи за комуникацију додатних информација претраживачима – као на пример када је страница објављена или када је последњи пут ажурирана.

Пратећи ваш ситемап, претраживачи могу индексирати и индексирати читаву вашу веб локацију – осим ако не одлучите да на страницу додате ознаку ноиндек. То значи да је ситемап једини начин да се гарантује да сав (потребан) садржај дође до претраживача.

Размотрите алтернативу: Без мапа сајта, претраживачи морају налете на вашу веб локацију, могуће случајно или, што је вероватније, као резултат улазних веза.

Алат за индексирање можда и даље индексира неке од ваших страница, посебно ако је ваша веб локација добро организована са пуно унутрашњих веза. Међутим, не постоји гаранција да ће сваки пост и страница бити индексирани. Индексирање се вероватно дешава и много спорије.

Како инсталирати Гоогле КСМЛ Ситемапове

Сада смо на садржају поста: Како инсталирати и конфигурирати Гоогле КСМЛ Ситемапс додатак. Не брините ако раније нисте инсталирали ВордПресс додатак – поступак је изузетно једноставан.

Пријавите се на своју ВордПресс контролну таблу, а затим крените према додатцима > Додај нови. Затим упишите „Гоогле КСМЛ Ситемапове“ у траку за претрагу. Постоји пуно слично именованих додатака, зато се потрудите да пронађете прави (тражите Арне Брацххолд).

Инсталирајте Гоогле КСМЛ Ситемапове

Када га пронађете, кликните на Инсталирај одмах > Активирајте додатак. Посао обављен.

Чим притиснете активирање, Гоогле КСМЛ Ситемапови аутоматски ће генерирати ваш први ситемап, правећи снимак веб странице у тренутном стању. Можете да видите свој ситемап додавањем /ситемап.кмл проширења у ваш домен.

Ваш ситемап ће приказати све ваше УРЛ адресе, као и ниво приоритета и фреквенцију промене (детаљније о њима касније). За сада, ево екрана мог (додуше основног) КСМЛ ситемапа.

Пример екрана слике Ситемапа

Како конфигурирати Гоогле КСМЛ Ситемапове

Сада је време да започнете конфигурисање вашег новог додатка. Сва подешавања додатка се контролишу са једног екрана – пронађите навигацијом до Подешавања > КСМЛ-Ситемап.

Срећом, додатак долази са разумним сетом пред конфигурација – вероватно бисте могли да оставите подешавања онаква каква јесу и додатак би функционисао сасвим изван оквира.

Лично, ипак, радије научим мало више о томе што мој додатак може да учиним, тако да га оптимално конфигуришем на основу мојих захтева. Ако вам се свиђа звук овога, прочитајте даље, јер овај одељак покрива сва главна подешавања.

Одмах након инсталације, на врху екрана можете видети следећу поруку: „Тражилице још нису обавештене.“

Подешавање Гоогле КСМЛ Ситемап-а

Ако желите да се ваша веб локација индексира што је брже могуће, погодите претраживаче о обавештавању о вашој ситемап вези.

Ово ће упутити ваш ситемап на два главна претраживача: Гоогле и Бинг. Неколико секунди касније, додатак ће вам рећи да је ваш пинг успео. Невероватно – сада можете да очекујете посету од Гооглеботова, а ваш ће се садржај ускоро индексирати.

Гоогле КСМЛ Ситемап је успешан

Сада се вратимо на екран конфигурација који је подељен у седам одељка. Пролазимо кроз сваки део заузврат, дајући вам потпун увид у оно што додатак може да уради.

1. Основне опције

Као што назив говори, први одељак контролише основне конфигурације.

Основне опције Гоогле КСМЛ Ситемап-а

За почетак, можете одлучити које претраживаче желите да обавестите о ажурирањима своје веб локације. Моја препорука је да означите потврдни оквир Гоогле и Бинг. Сваки пут када објавите нови пост или уредите стари садржај, процес пинга се понавља, а алат за индексирање се шаље да искористи промене.

Друга опција додаје ваш ситемап у датотеку робот.ткт. Сада, робот.ткт је датотека посебно створена за комуникацију са алатима за претрагу претраживача – води их око ваше веб локације и говори им шта треба индексирати. Датотека је посебно корисна за претраживаче који не подржавају пинг обавештења (обично само мање). Као такав, препоручујем да оставите потврдни оквир робот.ткт јер се на тај начин могу индексирати на неким додатним претраживачима.

Померите се према доле и видећете Напредне опције. Прве две поставке у вези са ограничењем меморије и временом извршења су у великој мери сувишне, па их наставите и прескочите.

Даље, од вас ће се тражити да конфигуришете КССЛТ таблицу стилова. Сећате се снимка екрана мог основног ситемапа који сам вам показао раније? Није било најлепше, зар не? Па, то је била префињена верзија мапа места (уздах!). Није било најлакше на оку, али човеку је то и даље било могуће да чита.

Можете одабрати да пошаљете нову таблицу стилова КССЛТ ако желите да ваш ситемап изгледа лепше, или можете потпуно онемогућити КССЛТ ако желите да буде мање „читљив“ (не брините – претраживачи ће и даље то читати сасвим у реду).

Следећа опција је можда најважнија у овом одељку – пребрисати основни УРЛ мапа места.

Сада ће се подразумевано ваш ситемап појавити на /ситемап.кмл екстензији – нпр. домаин.цом/ситемап.кмл.

Али рецимо да сте поделили веб локацију на под-директоријуме.

 • Коренски домен: домаин.цом
 • Поддиректоријум: домаин.цом/блог/

Ако желите да комбинујете све ситемапове у мапу мапа коријена, унесите УРЛ поддиректора у празно поље. Сада ћете морати да уђете у .хтаццесс датотеку вашег матичног домена и залепите следећи код:

РевритеЕнгине Он
РевритеРуле ^ ситемап (- + ([а-зА-З0-9 _-] +))? \. Ксмл (\. Гз)? $ /Иоур-блогдир/ситемап$1.кмл$2 [Л]

Белешка: У горњем делу исјечка кода обавезно замијените “иоур-блогдир” са своје име подмапе.

Завршно поље конфигурише ХТМЛ верзију вашег ситемапа за мање софистициране ботове који не могу да разумеју КСМЛ. Ово се неће применити на било који од великих претраживача, али, ако желите да будете индексирани свуда, оставите поље означено.

2. Додатне странице

Овај други одељак, Додатне странице, заиста је применљив само за оне који користе под-директоријуме и поддомене – омогућава вам да одредите додатне спољне странице које желите додати на ваш ситемап.

На пример, ако водите свој блог на домени.цом/блог/, можда ћете и даље желети да укључите почетну страницу, домаин.цом, у мапу вашег подмапа..

Додатне странице за Гоогле КСМЛ Ситемап

Само кликните на Додај нову страницу и следите једноставна упутства. Морате да наведете УРЛ, ниво приоритета, фреквенцију промене и датум последње промене УРЛ адресе – детаљније ћемо објаснити приоритете и променити фреквенције даље у наставку странице.

3. Поставите приоритет

Даље, имамо приоритет поста. Да бих вам боље разумео овај одељак, дозволите ми да брзо уведем нивое приоритета СЕО.

Сада су нивои приоритета витални део вашег ситемапа – они претраживачима шаљу ваш најважнији садржај. Свака појединачна веб страница добија свој ниво приоритета, оцјењује се између 0 и 1 у корацима од 0,1.

Можда мислите: Па, моја веб локација је супер важна, тако да ћу дати свим својим УРЛ-овима максималан приоритет од 1,0.

Добар покушај.

Ниво приоритета УРЛ-а се процењује у односу на остале интерне адресе. Ако им дате исти приоритет – чак и максимални приоритет – он ће претраживачима саопштити да су сви УРЛ-ови подједнако вредни. И заиста желите да вашој почетној страници додијелите приоритет у истој мјери као и нејасном посту на блогу? Наравно да не. Зато будите мало дисциплинирани и будите разумни када додељујете ниво приоритета.

Приоритет поста за Гоогле КСМЛ Ситемап

Повратак на конфигурације; овај одељак посебно говори о томе како се постиже приоритет сваког поста. Постоје три опције:

 • Немојте користити аутоматско рачунање приоритета – ово третира све постове једнако, са стварном вредностју приоритета додељеном касније.
 • Број коментара – приоритет се израчунава на основу апсолутног броја коментара које порука прими.
 • Просек коментара – приоритет се израчунава на основу броја коментара у односу на остале постове.

Мој савет? Користите једно од израчунавања заснованих на коментарима. То значи да ће ваши популарни постови аутоматски добити виши ниво приоритета.

4. Садржај сајта

Одељак Садржај Ситемап омогућава вам да одаберете ставке, прилагођене врсте поста и таксономије које желите да уврстите у ваш ситемап.

Садржај Гоогле КСМЛ Ситемап-а

На пример, почетна страница је апсолутно неопходна. Такође је добра идеја да укључите све своје ВордПресс постове, странице и прилагођене типове постова. Међутим, личне поставке ће диктирати да ли желите да укључите вашу архиву или странице са ознакама. Ако не желите да се те странице приказују у СЕРП-овима – а вредност ових страница је у најбољем случају упитна – проверите да ли су изабрани.

На дну одељка видећете додатне опције. Ово ће вас питати да ли желите да укључите последња модификована времена. Препоручујем да ово оставите означено, јер ће у супротном претраживачи претраживати само нови садржај – не недавно измењени садржај!

5. Изузети предмети

Можда желите да у свој Ситемап уврстите већину својих постова на блогу, али не и све. Овај одељак вам омогућава да из мапа Ситемапа изузмете целе категорије, плус појединачне постове и странице уношењем њихових ИД бројева.

Ставке које искључују Гоогле КСМЛ Ситемап

6. Промените фреквенције

У овом посту смо поменули фреквенције промене, али ово је одломак у којем можете дефинисати вредности за њих.

Учесталости промене Гоогле КСМЛ Ситемап-а

Сада, променљиве фреквенције су смернице дате у претраживачима, који им дају до знања колико често се вероватно мења садржај. Ове информације поручују претраживачима када морају да пошаљу своје робота алата за претрагу и траже ажурирања.

На пример, ако редовно објављујете садржај блога, подесите учесталост промене почетне странице тако да то одражава – можда свакодневно. Ако покренете статички веб сајт који се ретко мења, свакодневно се осећате прекомерним. У овом сценарију, годишња опција се чини реалнијом. Опције су увек, сатно, дневно, недељно, месечно, годишње, а никада.

Запамтите, међутим: ово није тачна наука, тако да не очекујте да ће роботи стићи као сат. Међутим, промене фреквенције јасно преносе колико се често ажурира врста садржаја у односу на остале.

7. Приоритети

Већ смо погледали нивое приоритета поста, али овај одељак вам омогућава да рангирате колико је важан ваш други садржај – такође морате одредити максималне и минималне вредности постова на блоговима.

Приоритети Гоогле КСМЛ Ситемап-а

Ваша почетна страница је вероватно ваша најважнија страница – зато наставите и дајте јој максимални резултат 1,0. Статичке странице и популарни постови на блоговима вероватно ће бити ваше следеће најважније странице, тако да их и високо оцените.

Запамтите само: немојте претерано оцењивати неважне садржаје. Ово разрјеђује ниво приоритета ваших заиста важних ствари.

Последње мисли

И с тим смо завршили: Детаљни преглед како конфигурирати Гоогле КСМЛ Ситемапс додатак.

Додатак је бесплатан и има велику репутацију – најбоље оцењен у ВордПресс репозиторијуму. То је вероватно зато што је КСМЛ ситемап функционалност непроцењива, плус додатак је једноставан за подешавање.

Једна од главних предности додатка је та што су задане конфигурације разумне. То значи да можете једноставно да се прикључите и играте – опција без стреса и без проблема! Међутим, за специјалне СЕО-ове, додатак има мноштво подешавања са којима ће се играти (као што је показано у данашњем посту), тако да можете прилагодити ситемап према жељи..

Све у свему, заиста изузетан додатак – и вероватно један од најбољих ВордПресс ситемап додатака.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map