Kodiranje za otroke: Programiranje na osnovi prask

Mogoče se morda pojem programiranja za otroke zdi nekoliko čuden. Ugibal bi, da bi se starejša generacija večinoma spraševala, zakaj bi otroke na zemlji morali kodirati. Z moje strani so me k temu spodbujali in že od zelo nežne dobe sem lahko začel pouk programiranja.


V današnjem digitalno povezanem svetu je morda nepredstavljivo, da bi bil kdo od mlajše generacije tehnološko nepismen. S tem ne mislim, da ne bi znali kodirati, vsaj pa bi morali biti vsaj seznanjeni z določeno terminologijo in tudi spretni v uporabi nekaterih stvari, kot so računalniki, pametni telefoni ali tablični računalniki.

Seveda so se orodja, ki so na voljo za poučevanje otrok, razvila po skokih in mejah. Kar izberete, ima lahko pogosto različne vplive na razvoj vašega otroka, saj se posamezna lekcija vsakega orodja zelo razlikuje.

Kot primer si oglejte LOGO, rudimentarni programski jezik, ki poenostavi otrokovo prvo korakanje v programiranje z uporabo drobne želve kot risalne naprave. Z omejenimi ukazi, kot so naprej, nazaj, desno, levo in števke za prikaz razdalje, se lahko otroci naučijo uporabljati ukaze za risanje stvari, kot so hiše.

Preprosto je in vključuje nekatere osnovne spretnosti programiranja; logično razmišljanje in napredovanje. Prav tako je dovolj zdravilen, da obdrži nekaj zanimanja. LOGO je tako rekoč star, kot sem, čeprav se je vizualno izboljšal.

Kaj morate vedeti, preden začnete

Pomembno je, da stopite v programsko pot za svojega otroka, tako kot vse druge dejavnosti – z odprtim umom. Čeprav me je učenje programiranja začelo na poti globoko v tehnologijo, to ne deluje enako za vse.

Prvi koraki z LOGO so me pripeljali v stik z računalniškimi igrami. V mojem času so bili zgodaj osebni računalniki obremenjeni z omejitvami in za to je bilo potrebno veliko tehnične spretnosti. Moje prvotno zanimanje je spodbudilo programiranje, a močna želja, da bi lahko igrala igre, ki sem jih želela, bi me vodila do globljega raziskovanja veščin iz potrebe.

Imam lepe spomine na tisto luštno želvo v LOGO

Danes imam prijatelje in družino, ki se odločijo učiti svoje otroke na različne načine.

Nekateri jih uvajajo pri programiranju priložnostnih, nekateri jih pošiljajo na tečaje, drugi pa jih dobro uvajajo s tehnologijo, tako da jim omogočajo igranje iger na tabličnih računalnikih.

Po besedah ​​Carolyn Taylor, prebivalke New Jerseyja in izdelovalca doma več kot 20 let, je njen mož že v mladosti v programe programiral oba otroka. Enega je zanimalo, drugega pa ni pokazalo zanimanja.

To so raziskovalna leta za vaše otroke in vse, kar jim predstavite, lahko sproži navdušenje. Glede na to si oglejmo novo novo stvar, s katero jih bomo predstavili: Scratch programiranje!

Scratch: celovito učno okolje za otroke

Scratch je na nek način podoben LOGO, vendar je veliko bolj napreden in ima večji potencial. Scratch je namesto samo preprostih konceptov LOGO na steroidih, prilagojenih današnjim otrokom, ki že poznajo tehnologijo kot nekoč.

Scratch je več kot le programski jezik, ki so ga pripravili ljudje v laboratoriju MIT Media. V resnici gre za celoten ekosistem za učenje, ki vključuje spletno skupnost, v kateri otroci ne morejo samo učiti, temveč deliti in razpravljati o interaktivnih medijih, kot so zgodbe, igre in animacija.

Osnovni programski koncepti, modularno učenje, interaktivnost in velika doza simpatičnosti, ki je skoraj popolnoma prilagodljiva, kaj bi še potreboval začetnik programer?

Po mnenju razvijalcev je Scratch zasnovan predvsem za osem do 16-letnike. Vendar pa iz osebnih izkušenj ugotavljam, da bi se nekateri otroci, ki so še mlajši, lahko prilagodili, če bi jih nežno vodili skupaj z osebno roko za pomoč.

Za tiste, ki se strogo držite priporočene teme starosti, se nikoli ne bojite, saj še vedno obstaja možnost. Preizkusite Scratch Junior, ki je namenjen otrokom, starim od pet do sedem let.

Uvod v Scratch

Za svoj slog kodiranja Scratch uporablja sistem gradnikov

Dovolite mi, da tukaj poskusim razložiti postopek Scratch, da boste nekoliko olajšali pot.

1- Registrirajte se brezplačno

Najprej je spletna stran na voljo v spletu in je popolnoma brezplačna. Tu lahko obiščete spletno stran Scratch in samo registrirate račun na spletu.

Kot pri vsakem programskem jeziku (tudi ta je namenjen otrokom), bodite pozorni, da obstaja krivulja učenja. Vmesnik je obsežen in na voljo je množica možnosti. Ko sem prešel osnove, priporočam, da poskušate otroka poučevati postopno.

Na primer, ko začnete s programom Scratch (punkcija je namenjena), se vam prikaže prazno ozadje in avatar mačke. Preizkusite preproste stvari, na primer, kako naj se vaša mačka premika po zaslonu. Če ob prvem poskusu razmišljate o mačji luni, ki pleše čez Avtobahn, boste morda razočarani.

2- Sprehodite se po interaktivnih vajah

Najbolje je, če poiščete pomoč pri sami Scratch, saj so v Scratchu na voljo navodila za uporabo po korakih ali pa lahko prenesete vodnik Getting Started. Čeprav razvijalci menijo, da so Scratch kartice v vodniku “na zabaven način, da se naučite več”, so vaje bolj interaktivne.

Staršem priporočam, da preberejo vodnik in nato pomagajo otrokom skozi vaje.

Obstaja veliko slogov predlog, ki se lahko preizkusijo v programu Scratch – neskončna zabava!

Na kratko, program Scratch bi moral biti sposoben prenašati nekaj osnovnih znanj, ki bi bile koristne vašim otrokom pozneje v življenju, čeprav ne za celotno kodiranje. To vključuje;

 • Osnove vizualnega programiranja
 • Obrazložitev, struktura in logika
 • Izkušnje z animacijskimi, multimedijskimi in interaktivnimi elementi
 • Skupna raba in koncepti Web 2.0

3- Učenje osnov

Namesto da vtipkate veliko ukazov, ki si jih bodo majhni otroci težko zapomnili, deluje Scratch v obliki gradnikov. Sestavni elementi ukazov, kot je „Premakni X korake“, so oblikovani kot koščki sestavljanke, ki jih je treba namestiti skupaj na zaslon. Otrok mora upoštevati, kako daleč se bo Avatar premaknil.

Z vlečenjem bloka po zaslonu bo prvi ukaz na mestu. Po tem poskusite dodati dejanje, na primer predvajanje zvoka. Ko sta ta dva bloka postavljena, se štejeta za zaporedje. Zaporedja so niz dejanj, ki se bodo odvijala ena za drugo, da bi na prizorišču ustvarila neko obliko zgodbe ali animacije.

Kot prvi poskus poskusite to doseči:

 1. Mačko premaknite desno 50 korakov
 2. Naj bo mačka 5 sekund igrala bobne
 3. Mačko premaknite 50 korakov nazaj

Dovolj preprost na papirju in dovolj zabaven, da lahko hitro preverite zanimanje vašega otroka. Priporočam, da si skupaj z otroki ogledate nekaj demo video posnetkov, saj so zelo zabavni. Otrokom so kot risanke. Po tem morate vprašati vse, če želijo to poskusiti tudi sami!

Spletna skupnost Scratch: Naučimo se deliti

V skoraj vseh izobraževalnih situacijah je eden ključnih vidikov učenja, ki ga pri otrocih vzgajamo, sposobnost druženja. Običajno je to potekalo v obliki igralnih sej, kjer so se otroci lahko medsebojno družili in se učili ‘dobro igrati med seboj’.

Spletna skupnost Scratch ponuja virtualno obliko tega. Osebno mislim, da je to nekoliko žalostno, saj se vsi že sprehodijo z očmi, prilepljenimi na svoje pametne telefone. Kljub temu je zanimivo, da so razvijalci ta vidik vključili v igranje, saj je to bistveni del učenja. Naredimo si ga različnim izkušnjam v različnih obdobjih.

V spletni skupnosti Scratch lahko člani raziskujejo in eksperimentirajo z drugimi člani programa Scratch. To se izvaja predvsem z delitvijo dela. Iz tega si lahko ogledajo, primerjajo ideje in o njih razpravljajo, tako kot različica juniorske lige sej o brainstormingu. Sliši se napredno, vendar si to zamislite s kupom osmošolcev in dojeli boste, kar mislim.

Pomembna opomba razvijalcev:

„Ekipa MIT Scratch sodeluje s skupnostjo za ohranjanje prijaznega in spoštljivega okolja za ljudi vseh starosti, ras, narodnosti, ver, spolne usmeritve in spolne identitete. Otroku lahko pomagate, da se nauči sodelovati, tako da skupaj pregleda smernice skupnosti. Člane prosijo, da komentirajo konstruktivno in pomagajo ohraniti spletno stran prijazno s prijavo kakršne koli vsebine, ki ni v skladu s smernicami skupnosti. Ekipa Scratch vsak dan dela na upravljanju dejavnosti na spletnem mestu in odgovarjanju na poročila s pomočjo orodij, kot je filter za prosojenost CleanSpeak. “.

Uporaba programa Scratch Offline

Če ste ultra paranoični ali preprosto ne morete nekako vzdrževati stabilne internetne povezave (čutim vaše bolečine), obstaja možnost za vas. Scratch ima na voljo urejevalnik brez povezave, ki ga lahko namestite v svoj računalnik.

Obiščite stran za prenos urejevalnika Scratch 2.0 brez povezave za navodila o namestitvi v računalnik.

Ostale stvari, ki jih morda želite vedeti o Scratchu

Poleg neposredne skupnosti Scratch in samega spletnega mesta so na spletu na voljo številni drugi viri, ki vam s pomočjo kodiranja pomagajo pri iskanju vašega otroka do popolne svetovne prevlade. Tu je nekaj takih;

 • Udemy: Otroško kodiranje s Scratchom
 • Wiki: Uvod v Scratch
 • I Programer: Vodič za programer v zvezi s Scratch

Alternativa

Čeprav se mi zdi, da je Scratch eden najboljših programskih jezikov, s katerimi se lahko otroci učijo, je na voljo množica drugih. Nekateri dajejo večji poudarek igralskim in vizualnim vidikom učenja, drugi pa bolj tradicionalni.

Preizkusite jih in poiščite takšno, ki je popolno ravnotežje za vaše otroke;

 • Daisy Dinozaver
 • GameStar Mechanic
 • Akademija želv
 • Premaknite želvo
 • Tynker

Zaključek

Kjer sta bila znanost in pravo nekoč glavna polja za vstop, je poslovna krajina danes zelo drugačna. Svet v prihodnjih letih potrebuje veliko več tehnoloških strokovnjakov. Še bolje, zahvaljujoč internetu stvari, industriji 4.0 in večjim pomislekom glede kibernetske varnosti so možnosti neskončne.

Celo tradicionalna področja, kot je medicina, vedno bolj motijo ​​tehnologijo, kot so robotika in veliki podatki.

Medtem ko se učenje programiranja Scratch morda ne bo končalo tako, da bo vaš otrok vnesel tudi trde vede, pomaga pri gradnji logičnega razmišljanja in poučevanju strukture in organizacije ali morda ustvarjanju lastne spletne strani. V resnici ni ničesar, kar bi bilo lahko celo bolj zabavno kot gledanje risank po televiziji. Toplo priporočam vsaj poskus, da vzbudite zanimanje za to področje.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map