Vhodni marketing proti izhodnemu trženju za vaše podjetje

Celotno trženje lahko razdelimo na dve različni osnovni vrsti: izhodne ali vhodne.


Morda ste že slišali, da je odhodno trženje preteklost, vhodni marketing pa je edini način, da se vaše podjetje premakne naprej.

A je to res? In v čem je točno razlika?

Preberite nadaljevanje in izvedejte, katera strategija bo prinesla resnične rezultate za vaše podjetje.

Kakšna je razlika med vhodnim in odhodnim trženjem?

Izraz “vhodno trženje”, v nasprotju z “izhodnim trženjem”, je prvič uvedel HubSpot, vendar je postal zelo razširjen med marketinškimi strokovnjaki.

Na kratko:

 • Izhodno trženje je vsaka vrsta aktivne marketinške strategije, ki sega do možnosti.
 • Vhodno trženje je vsaka pasivna strategija, ki pritegne vas.

Z drugimi besedami, tržnik Martin McDonald opredeli dohodni “kot nekje z odgovorom, ko ga kdo išče”, medtem ko je odhod bolj podoben proaktivnemu pristopu do ljudi, ki potrebujejo odgovor.

Med obema vrstama je dejansko nekaj prekrivajočih se in sivih področij (na primer, za oglaševalske akcije PPC je mogoče trditi, da so vhodne ali odhodne), vendar je večina takšnih trženjskih taktik mogoče razdeliti na ti dve kategoriji. Tu je nekaj primerov.

Primeri izhodnega trženja

Ta kampanja za neposredno pošiljanje perila je bila nenavadno in dovolj kreativna, da je dosegla odlične rezultate.Ta kampanja za neposredno pošiljanje perila je bila nenavadno in dovolj kreativna, da je dosegla odlične rezultate.

 • Kampanje z neposredno pošto: Ne glede na to, ali grete za ustvarjalno in pritegnjeno pozornost, ali preprosto in informativno, lahko kampanja z neposredno pošto poviša prepoznavnost vaše blagovne znamke in zainteresirane možnosti, da vas poiščejo.
 • Pletenje od vrat do vrat: Verjetno si morda o osebni vizitki ali letaku, ki je ostal na avtomobilu ali vratih, zdijo uporabni – morda nov picerija v vaši bližini, za katerega ne bi slišali drugače.
 • Hladno klicanje: Misel vas bo morda zbudila, toda dobro načrtovana akcija B2B cold call lahko doseže neverjetne rezultate, ne da bi koga privedla do nevšečnosti. Carol Tice je uspela povečati veliko poslov, tako da je mesečno opravila 25 hladnih klicev na dan.
 • Hladna e-pošta: Avtorji Priročnika o predvidenih prihodkih za izpopolnjevanje vaše prodaje so uporabili hladna e-poštna sporočila z vznemirljivimi temami, vabljivimi ponudbami, socialnimi dokazi in osebnim občutkom, da bi dobili 21-odstotno stopnjo odziva..
 • Oglasne pasice: Oglasi s pasicami so v spletu že od 90-ih in so tu, da ostanejo, ker delujejo – če se pravilno uporabljajo. Po Googlovem Bobu Arnoldu lahko oglasni pas, ki je prepričljiv, jedrnat in jasen, poveča priklic blagovne znamke za 15%.
 • Reklame: Dobra reklama ostaja z gledalci in nagovarja ljudi, da govorijo o vaši blagovni znamki. Reklama podjetja Halifax (po podatkih Tedna trženja) je v prvem letu povzročila “150-odstotni skok prodaje in 43-odstotno rast dobička na kupca tekočega računa.”
 • Bilbordi: Panoji niso idealni za pošiljanje podrobnih informacij, vendar lahko povečajo prepoznavnost blagovne znamke in prepoznavnost.

Primeri vhodnega trženja

Kampanja družbenih medijev Mercedes-Benz je povzročila 54-odstotno povečanje obiska spletnih straniKampanja družbenih medijev Mercedes-Benz je povzročila 54-odstotno povečanje obiska spletnih strani.

 • Blogging: Prvi primer, ki pride na misel, je ustvarjalec izraza “vhodni”, Hubspot. Po Hubspotu tržniki B2B, ki uporabljajo bloge, prejmejo 67% več potencialnih strank kot tisti, ki tega nimajo, in 97% več povezav do svojega spletnega mesta.
 • Socialni mediji: Z malo strategije lahko iz socialnih medijev dobite odlične rezultate. Kampanja Mercedes-Benza za njihov prvi kompaktni SUV je bila tako uspešna, Instagram je napisal študijo primera o tem.
 • SEO: Če se naučite osnov SEO, lahko spletno mesto vašega podjetja znatno poveča promet.
 • Vključite glasila po e-pošti: E-poštne novice so odličen način za ohranjanje stika s svojim občinstvom in zainteresirane potencialne stranke pretvorite v zveste stranke. MOO.com ima zelo uspešno mesečno e-poštno glasilo, ki vključuje nasvete, zgodbe strank, popuste in novice.
 • PR & Pozornost medijev: PR kampanje lahko prinesejo velike koristi za katero koli podjetje – ali neprofitne organizacije: morda se spomnite znanega izziva Ice Bucket, zaradi katerega je združenju ALS podarjeno več kot 100 milijonov dolarjev.
 • Objava e-knjige: Svetovalec Brian Carter ugotavlja, da so e-knjige “eden najboljših načinov za ustvarjanje potencialnih podjetij.” Njegovi samozaložljeni naslovi Amazon so ga postavili za strokovnjaka na njegovem področju.
 • Javno nastopanje: Javni govor je še en odličen način, da se postavite kot vodja misli, omrežite in oblikujete prepoznavnost blagovne znamke.
 • Sponzoriranje: Sponzoriranje objav v blogih ali dogodkov je pasiven način, kako svoje ime spraviti pred pravo občinstvo, ne da bi bili vsiljivi.

Kakšne so prednosti in slabosti izhodnega trženja?

Morda ste slišali vhodno trženje, ki ga označujejo kot staromodno, zastarelo ali nadležno (nekateri vhodni zagovorniki ga celo imenujejo “prekinitveno trženje”), medtem ko vhodni marketing velja za novo in sodobno, vendar to ni vedno tako.

Vsaka vrsta trženja ima svoje prednosti in slabosti ter svoje mesto v kateri koli marketinški strategiji. Glede na to, kako se izvaja, lahko vsaka vhodna ali izhodna marketinška taktika prinese vaše poslovne rezultate… vendar morda niso ravno tisti, ki jih potrebujete. Tukaj je opisano, kako lahko obe strani pomagata vašemu podjetju.

Prednosti izhodnega trženja

 • Hitri rezultati: Večina takšnih marketinških taktik ima veliko hitrejše rezultate kot vhodno trženje. Na primer, ko kupite umestitev oglasnega pasu, veste, da bo vaš oglas takoj prikazan pred vašo ciljno publiko.
 • Enostavno ciljanje na vaše idealno občinstvo: Z izhodnim trženjem lahko izberete in točno izberete komu pošiljate oglas, e-pošto ali sporočilo.

Slabosti zunanjega trženja

 • Lahko drago: Mnoge takšne strategije trženja na splošno stanejo več kot vhodne taktike. Začeti lahko blog, vendar morate plačati veliko, da sestavite TV reklamo.
 • Rezultati se lahko ustavijo že takoj, ko prenehate tržiti: Medtem ko je vaš spletni dnevnik za vedno na vašem spletnem mestu, se vaš oglas preneha prikazovati takoj, ko ga nehate plačevati.
 • Lahko ima nasprotni učinek: Slabo oblikovan oglas lahko več ljudi odvrne od vaše blagovne znamke kot privlači. (Prepričan sem, da si lahko omislite eno blagovno znamko, ki se ji izognete zaradi načina oglaševanja – sporočite nam v komentarjih!)

Kakšne so prednosti in slabosti vhodnega trženja?

Čeprav odhodno trženje morda ni mrtvo, je vhodni promet zagotovo okrepil sodobno tehnologijo in priljubljenost bloganja.

Prednosti vhodnega trženja

 • Pogosto bolj prijazen proračun: Zagon spletnega dnevnika, interakcija na družbenih medijih in celo objava majhne knjige ne stanejo nič drugega kot čas.
 • Rezultati so v teku: Kakovosten blog bo še naprej pridobival povezave in promet le s časom, vaša e-knjiga pa bo živela kot marketinško orodje brez dodatnih naporov s strani vas.
 • Manj vsiljiv: Vhodni marketing je bolj prijazen do publike in manj vsiljiv, saj omogoča, da vas občinstvo poišče, ko vas potrebujejo, namesto obratno..

Slabosti vhodnega trženja

 • Vzeti več časa, da dosežete rezultate: Za blog je potreben čas, da pobere paro in povečano prepoznavnost blagovne znamke ne pomeni takoj povečanega prihodka.
 • Lahko sprejme več strategije za doseganje pravega občinstva: Z vhodnim trženjem pritegnete svojo idealno občinstvo, namesto da jih iščete. Da bi ustvarili vsebino, ki privlači prave ljudi, morate dobro poznati svojo publiko.
 • V nekaterih panogah je lahko zelo konkurenčen: Nekateri trgi in panoge so že zasičeni s kakovostnimi blogi, računi v družabnih medijih, vsebinami, optimiziranimi za iskalnike, in še več. Izjemno je zahtevno uveljaviti se v industriji, ki je že polna vstopa v trženje.

Katera vrsta trženja je primerna za vaše podjetje?

Kot vidite, imata obe vrsti trženja prednosti in slabosti.

Kateri je boljši? Odgovor je: noben!

Vsaka stran ima uporabna orodja in strategije, ki jih lahko uporabite za trženje svojega podjetja, in morate uporabiti ravnovesje obeh.

Konkretne strategije, primerne za vaše podjetje, bodo odvisne od:

 • Kako hitro potrebujete rezultate? Če želite čim hitreje razviti svoje podjetje, razmislite, da bi se bolj osredotočili na lasersko usmerjene odhodne strategije.
 • Kakšen je vaš marketinški proračun? Morda si ne boste mogli privoščiti produkcije televizijske reklame, zagotovo pa lahko začnete blog o katerem koli proračunu.
 • Kaj počnejo vaši konkurenti? Če vaši najbližji konkurenti v rezultatih iskanja vladajo z močnimi SEO strategijami, razmislite o razlikovanju, namesto da se neposredno potegujete za iste ključne besede.

Če natančno razmislite o izbranih marketinških strategijah, lahko dobite resnične rezultate bodisi vhodnega ali izhodnega trženja.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me